1 Followers
4 Following
LindaLeest

LindaLeest

Nederlandse leesverslaafde, met een ontzettend brede smaak in boeken.

Currently reading

The Adventures of Huckleberry Finn
Mark Twain, Guy Cardwell, John Seelye

Review: 22/11/63 - Stephen King

‘ humans weren’t build to look back; that’s why we have that swivel joint in our neck’ .

 

Dit boek was fantastisch! Het kan onder zoveel genres genoemd worden:
het is een science fiction verhaal over tijdreizen, een goed onderzocht historisch fictie boek, een spannende thriller, en zelfs een roman.

 

Dit boek gaat over Jake Epping, een leraar Engels wonend in Lisbon Falls.

Op een dag krijgt Jake telefoon van zijn vriend Al Templeton, die een eethuis bezit waar Jake regelmatig eet.
Al verteld hem dat er achter in zijn eethuis een portaal zit, waarmee je terug reist naar Lisbon Falls, maar dan op 9 september 1958, 2 minuten voor 12.
Templeton legt uit dat hoelang je ook in het verleden blijft, het altijd twee minuten is in de toekomst. Elke keer dat je terug keert is er een “reset”; alles wat je in het verleden hebt gedaan, wordt weer terug gezet naar hoe het verleden is geweest.

Al vertelt Jake dat hij de moord op John F Kennedy wil voorkomen, zodat de problemen die erna kwamen niet zouden plaatsvinden als hij in leven was gebleven. Al heeft al veel onderzoek gedaan, en is er bijna zeker van dat Lee Oswald de dader is. Helaas is Al nu ziek en stervende, en wil hij dat Jake zijn werk af maakt.

 

Jake reist terug naar het verleden, om Lee Oswald en zijn gezin te bespioneren, maar probeert ondertussen ook een eigen leven te creëren. Hij wordt verliefd op een vrouw, wat natuurlijk de zaken compliceert.

Maar het grootste probleem waar Epping mee te maken krijgt, is dat het verleden niet verandert wil worden.

 

Het is duidelijk dat Stephen King veel research heeft gedaan in de JFK moord, en over het leven in de jaren 60. In die tijd was ik nog niet geboren, maar King heeft de plaatsen, de mensen, de gewoontes en de kleinere details zoals auto’s, mode, en zelfs bier, zo goed omschreven, dat ik alles levendig voor mij zag tijdens het lezen.

Ook de karakters heeft hij zo levendig en realistisch gemaakt, dat je echt om ze gaat geven.

 

Dit boek is bijna 900 pagina’s, maar ik heb mij geen enkel moment verveeld.